Пријаве за последњи викенд пројекта Ушће Експериментаријум

Поводом почетка нове школске године реализује се бесплатан научни програм за децу који заједно организују  УШЋЕ ШЦ и Фестивал науке, чији смо ми сарадници у организацији радионица овог пројекта.

Научни програм под називом „Ушће експериментаријум“ одржава се сваког дана у периоду од 09.09.2023. до 08.10.2023. године у ТЦ УШЋЕ на 3. спрату у простору који је специјално адаптиран за ову прилику, и то викендом су могуће слободне пријаве деце, а радни дани су резервисани за школске посете. Максималан број групе је од 20 до 30 ученика по термину који траје до 2 сата.

Пријаве за последњи викенд реализације овог пројекта су отворене!

Можете их наћи на сајту Шопинг центра Ушће https://usceshoppingcenter.rs/event/usce-eksperimentarijum/

Овај пројекат има за циљ популаризацију науке и ширење научне културе међу најмлађим школарцима. Научни програм се реализује уз помоћ дугогодишњих научних комуникатора Фестивала науке и Удружења грађана УченIQ.

Аутор целог пројекта је Милан Поповић, а аутор и координатор радионица је Тања Олеар Гојић.

До сада је кроз Експериментаријум прошло нешто више од 2000 деце, а до краја кроз 80 школских и још 38 слободних посета викендом очекује се да ће проћи 3000 деце.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели UčenIQ (@uceniq)

„Ушће експериментаријум“ је научни програм са препоруком Министарства просвете, посвећен деци од 7-11. година  и подељен је у две фазе. Први у коме деца имају једну од четири понуђене радионице по избору родитеља и други у којем деца организовано обилазе интерактивну научну изложбу ,,мини фестивал науке”. На радионицама ученици раде на конкретним темама и задацима једне од четири радионице: 1. Мој први код ( решавање задатака роботима пчелицама); 2. Лего роботика; 3. 3Д
штампа (научиће како се рукује и ствара 3д оловкама) и 4. Мали хемичари (изводиће једноставне експерименте).
Након радионице у интерактивном научном кутку ученици ће се забавити Теслиним калемом који баца муње у ритму музике и Ван Дер Графовим генератором, а кроз низ интерактивних експеримената са течним азотом и сувим ледом на забаван и едукативни начин упознаћемо најмлађе школарце са научним и природним феноменима који су свуда око нас.

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Milan Popovic (@kssoko)

РАДИОНИЦЕ

1) Мој први код

Ученици ће се упознати са занимљивим роботима Bee-bot, Blue-bot и DOC за учење почетног кодирања.

На занимљивим оригиналним тематским подлогама, деца ће решавати различитепроблеме обичним алгоритмом кретања, алгоритмом понављања или алгоритмом са избором. На тај начин ученици ће се и на занимљив начин упознати са основним појмовима из света програмирања али И са битним темама као што су: Свемир, Животне заједнице, Рециклажа, Обновљиви извори енергије, Пчелице…

Променама подлоге у оквиру тима деца постају креатори задатака за своје другаре.

2) Роботи за одрживи развој

Ученици ће се упознати са едукативним сетовима Лего Ње До 2.0 и Цуброид за учење почетног кодирања.

Деца ће се упознали са појмом енергетске ефикасности, обновљивим изворима енергије и потребом за штедњом струје, као и ефикасним трошењем, а затим ће помоћу Лего или Цуброид едукативних сетова прво састављали ветрењаче на којима су научили основе програмирања блоковима наредби, а након тога ће конструисали остале моделе које би могли да употребе у потребе решавања еколошких проблема.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели UŠĆE Shopping Center (@uscesc)

3) 3Д оловка за креативан рад

Ученици ће се упознати са 3Д штампом и начином коришћења 3Д оловке и могућностима за њену креативну употребу као обликом 3Д штампе прилагођену њиховом узрасту.Помоћу шаблона деца ће овладати основама коришћења, а затим ћекреирати сопствени шаблон: срце, геометријско тело пирамиду/ коцку, наочаре за маскембал…Коришћење 3Д оловке осим креативности подстиче прецизност, стрпљење, упорност.

4) Наша мала хемијска кухиња

Да бисмо извели мноштво атрактивних хемијских демонстрација није неопходно да посетимо неку праву, озбиљну лабораторију. Довољне су нам супстанце које можемо наћи у свакој кухињи или купити у оближњем маркету! Ученици ће се упознати са основама хемије уз помоћ супстанци са којима се свакодневно сусрећу. Заједно ћемо постављати хипотезе и изводити закључке, баш онако како раде прави, одрасли хемичари.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Milan Popovic (@kssoko)

Интерактивне научне поставке

Након радионице, крећемо у обилазак интерактивних научних поставки које ће вас оставити без даха. Наши научници ће вас провести кроз три тематске целине где ће вам демонстрирати мноштво природних феномена и испричати вам неке од најзанимљивијих прича из света науке!

1) Хладна соба

Да бисте се упознали са одређеним природним феноменима мораћемо неке ствари да охладимо. Баш да охладимо, до фантастичних – 1960Ц! То је температура на којој ће наш суперпроводник победити гравитацију и почети да левитира, кисеоник из ваздуха ће постати течан, а угљен диоксид чврст. Оно што ће атмосферу у хладној соби довести до усијања јесте симулација највеће експлозије коју памти наша цивилизација!

2) Е – соба

Практично, никад нико није послатрао електрон. Електрон је толико мали да је мањи од било чега икад измереног. Ипак, када мноштво електрона ставимо на једно место то постаје поприлично видљиво. Некима ће се због тога дићи коса на глави, некима ће засијати сијалица у руци, а неки ће уживати у музици коју ће производити муње које долазе из нашег великог теслиног калема!

3) Обојена соба

Да ли сенка може бити у боји, а ватра црна? Како настаје дуга? У обојеној соби можда ће те очи варати, али наука дефинитивно неће. Наши експерименти ће ти помоћи да боље разумеш природу светлости.

Искористите прилику и посетите нас последњег викенда реализације пројекта!