ИГРИЦЕ ЗА УЧЕЊЕ ПРОГРАМИРАЊА

Након наших уводних радионица препоручујемо да деца могу наставити самостално учење програмирања кроз игру. На интернету има мноштво игрица које децу уводе у свет програмирања. Неке од њих доступне су и у варијантама за мобилне телефоне.

Деца воле да играју игрице. Када је већ тако треба их усмерити да играју игрице које ће бити корисне и едукативне.

Свакако треба нагласити да родитељи треба да изузетно воде рачуна колико времена њихова деца проводе користећи рачунар, таблет и телефон. Неке од препорука Светске здравствене организације је да деца не проводе уз електричне уређаје више од два сата дневно.

Било би за дете најбоље када би могло да макар толико времена дневно проведе у игри и физичким активностима, по могућности напољу или у природи.

Као што се дете не пушта на улицу, а да му нико није е објаснио правила понашања на улици, тако се не може пустити да лута интернетом, а да није упознат са правилима која тамо важе и  опасностима на које може наићи. Родитељ је дужан да када детету омогући приступ интернету упозна га са основним правилима понашања  на интернету.

Деца могу да науче да како на безбедан начин и правилно да користе Интернет на сајтовима www.pametanklik.rs или www.kliknibezbedno.rs .    .

Наши предлози за почетак:

Bee-Bot симулатор – симулатор кретања роботића

Сат програмирања

Blockly Games

Lightbot

Monkey Code

Приредила Тања Олеар Гојић