Други УченIQ зимски камп

УченIQ је уз подршку Менсе Србије организовао  други по реду Зимски камп за децу од 7 до 12 година.
Камп  се реализовао од 3. 02. до 7. 02. 2020. године од 10 до 14 часова у просторијама Менсе Србије у Београду у Дому омладине, Македонска 22,  Београд.
Унутар полудневног програма биле су обухваћене радионице из програма:
,,Учити је лако, јер знамо како“
,,Учимо у музеју“
,,STEAM“ креативне радионице
(STEAM= Science- наука,Technology-технологија, Engineering- инжењерство, Art- уметност and Mathematics – математика)
Деца су свакога дана кроз организоване радионице имала прилике да се упознају са техникама учења и организацијом свог времена, као и са разним садржајима кроз иновативне методе учења. Имали су једну посету правом музеју, а музеј у Индији смо посетили виртуелно.  Деца су кроз креативан рад применили научено.

Тема прог дана је била ,,У здравом телу, здрав мозак”. Кроз различите активности учили смо о мозгу и томе чиме можемо утицати на боље памћење и учење ( храна, сан, спорт и решавање проблема), учили смо једну технику памћења кроз занимљиву игру, учили смо о разним стварима везаним за чај и кроз причу о корацима за прављење чаја дошли до програмирања и роботића.

Други дан нашег кампа је био „СТЕМ дан” започет шетњом и посетом музеју Науке и технике након чега нам је главна тема била „Стабилне грађевине”. Опробали смо се како памтимо бројеве… Испробали смо и Теслину куглу…

Трећи дан УченIQ зимског кампа имао за тему Ћелија- основна јединица живих бића. Слажући пузле : ,,Мозак” сетили смо се необичне нервне ћелије. Помоћу филма смо се упознли са ћелијама и задржали смо се на разлици између биљне и живтињске ћелије. Затим смо бојили бојанку, биљну и животињску ћелију коју смо после помоћу апликације гледали у 3Д формату. Такође од пластелина смо правили ћелије о којима смо учили. Помоћу падобтрана и лоптица смо се играли ћелијама и органелама. Помоћу игре Језичка слагалица од понуђених слова склапали смо називе биљака и животиња. На крају смо склапали Лего роботе: пужа, жабу и пчелицу која зуји око цвета. У гостима нам је била екипа Малог дневника РТСа .

Четврти дан кампа, четвртак, протекао је у знаку Енергије… Дан смо почели IQ изазовима, мотивацијом за учење и једном од техника памћња. После паузе експериментисали смо са електрицитетом, струјним колом, електромагнетом и правили електричне бубе. Наравно у склопу приче о обновљивим изворима енергије правили смо Лего ветрењачу.

Пети, последњи дан нашег кампа био је посвећен путовањима.. Поново дан почињемо IQ изазовима. Да би се припремили за најављене Скајп посете упознајемо се са Индијом. Играмо квиз о земљама и градовима света. У госте нам је путем Скајпа била наставница из Индије и водила нас на виртуелно путовање Од прошлости до данас. Гледали смо експерименте са вакумом са нашег виртуелног путовања у музеј о свемиру. А по некој планети могао би да иде Лего робот Мајло којег смо правили за крај.

СЛИКЕ СА КАМПА