УченIQ радионице у пројекту Ушће Експериментаријум

Поводом почетка нове школске године позивамо Вас да пријавите своју децу да посете бесплатан научни програм који заједно организују  УШЋЕ ТЦ и Фестивал науке, чији смо ми сарадници у организацији радионица овог пројекта.

Научни програм под називом „Ушће експериментаријум“ одржаваће се сваког дана у периоду од 09.09.2023. до 08.10.2023. године у ТЦ УШЋЕ на 3. спрату у простору који је специјално адаптиран за ову прилику, и то викендом су могуће слободне пријаве деце, а радни дани су резервисани за школске посете. Максималан број групе је од 20 до 30 ученика по термину који траје до 2 сата.

Овај пројекат има за циљ популаризацију науке и ширење научне културе међу најмлађим школарцима. Научни програм ће бити реализован уз помоћ дугогодишњих научних комуникатора Фестивала науке и Удружења грађана УченIQ.

Сви садржаји предвиђени овим пројектом су бесплатни.
Надамо се да ће ово бити лепа прилика да се деца друже, усвоје нова знања као и да ћемо заједно код њих подстаћи креативност, радозналост и мотивацију на почетку нове школске године.
„Ушће експериментаријум“ је научни програм посвећен деци од 7-11. година  и подељен је у две фазе. Први у коме деца имају једну од четири понуђене радионице по избору родитеља и други у којем деца организовано обилазе интерактивну научну изложбу ,,мини фестивал науке”. На радионицама ученици раде на конкретним темама и задацима једне од четири радионице: 1. Мој први код ( решавање задатака роботима пчелицама); 2. Лего роботика; 3. 3Д
штампа (научиће како се рукује и ствара 3д оловкама) и 4. Мали хемичари (изводиће једноставне експерименте).
Након радионице у интерактивном научном кутку ученици ће се забавити Теслиним калемом који баца муње у ритму музике и Ван Дер Графовим генератором, а кроз низ интерактивних експеримената са течним азотом и сувим ледом на забаван и едукативни начин упознаћемо најмлађе школарце са научним и природним феноменима који су свуда око нас.

Научне радионице се одржавају сваког дана од 9.9.2023. до 8.10.2023. године и то викендом за слободне пријаве деце, а радним данима за школске посете
Максималан број групе је од 20 до 30 ученика по термину који траје око 1 сат и 45 минута.

 

Испод пријаве можете наћи опис наших радионица које ће бити реализоване у сарадњи са Фестивалом науке током пројекта Експериментаријум.

Пријаву за викенд термине можете одрадити кликом на радионицу по жељи ОВДЕ:

РАДИОНИЦЕ

1) Мој први код

Ученици ће се упознати са занимљивим роботима Bee-bot, Blue-bot и DOC за учење почетног кодирања.

На занимљивим оригиналним тематским подлогама, деца ће решавати различитепроблеме обичним алгоритмом кретања, алгоритмом понављања или алгоритмом са избором. На тај начин ученици ће се и на занимљив начин упознати са основним појмовима из света програмирања али И са битним темама као што су: Свемир, Животне заједнице, Рециклажа, Обновљиви извори енергије, Пчелице…

Променама подлоге у оквиру тима деца постају креатори задатака за своје другаре.

2) Роботи за одрживи развој

Ученици ће се упознати са едукативним сетовима Лего Ње До 2.0 и Цуброид за учење почетног кодирања.

Деца ће се упознали са појмом енергетске ефикасности, обновљивим изворима енергије и потребом за штедњом струје, као и ефикасним трошењем, а затим ће помоћу Лего или Цуброид едукативних сетова прво састављали ветрењаче на којима су научили основе програмирања блоковима наредби, а након тога ће конструисали остале моделе које би могли да употребе у потребе решавања еколошких проблема.

3) 3Д оловка за креативан рад

Ученици ће се упознати са 3Д штампом и начином коришћења 3Д оловке и могућностима за њену креативну употребу као обликом 3Д штампе прилагођену њиховом узрасту.Помоћу шаблона деца ће овладати основама коришћења, а затим ћекреирати сопствени шаблон: срце, геометријско тело пирамиду/ коцку, наочаре за маскембал…Коришћење 3Д оловке осим креативности подстиче прецизност, стрпљење, упорност.

4) Наша мала хемијска кухиња

Да бисмо извели мноштво атрактивних хемијских демонстрација није неопходно да посетимо неку праву, озбиљну лабораторију. Довољне су нам супстанце које можемо наћи у свакој кухињи или купити у оближњем маркету! Ученици ће се упознати са основама хемије уз помоћ супстанци са којима се свакодневно сусрећу. Заједно ћемо постављати хипотезе и изводити закључке, баш онако како раде прави, одрасли хемичари.