САТ ПРОГРАМИРАЊА

Mинистарство просвете, науке и технолошког развоја сваке године подржава светску манифестацију под називом „Час програмирања“ (енг. „Hour of Code“) која помаже да ученици почну да уче програмирање у децембру месецу сваке године. Ученицима различитих предзнања, чак и онима који немају никакво предзнање, је на располагању активност једног часа програмирања, кроз коју могу да науче основе програмерског размишљања и да заволе програмирање.

Циљ сата програмирања није да научи некога да постане програмер за један сат. Један сат је довољан само да се научи да је програмирање забавно и креативно, да је доступно свим узрастима свим ученицима. Циљ је да деца пожеле да наставе да на забаван начин науче програмирање

То помаже неговању вештина решавања проблема, логике и креативности. Почевши рано, ученици ће имати темељ за успех у каријери у 21-ом веку.

Бесплатни Курсеви програмирања за децу од првог разреда на српском (изаберите српски на дну следећег линка): https://studio.code.org/

Почетни ниво– Почни са првим курсем за ученике који су тек научили да читају. Препоручујемо за узраст до првог разреда. Препоручујем за сву децу која се први пут сусрећу са програмирањем без обзира на године. Занимљиво је и за маме и тате…

(кликните на слику)

Основни ниво– Курс 2 могу да раде ученици који знају да читају и немају искуства са програмирањем. У овом курсу ученици ће писати програме који решавају проблеме и развијати интерактивне игре и приче које могу да деле са другима. Препоручено за ученике до петог разреда.( кликните на слику)

Напреднији – ко је прошао претходни ниво (кликни) Курс 3 је дизајниран за ученике који су прошли курс 2. До краја овог курса, студенти стварају интерактивне приче и игре могу да деле са другима. Препоручује се за разреде 4-5.

Баш напредни ниво од 4. до 8. разреда (кликни) Курс 4 је направљен за ученике који су прошли курсеве 2 и 3. Ученици ће научити како да решавају сложеније проблеме док уче како да комбинују различите наредбе којима могу да решавају различите проблеме. Када заврше курс 4, ученици ће бити способни да праве програме са понављањима (петљама), функцијама са параметрима, итд. Препоручено за ученике од 4. до 8. разреда.

Текст приредила Тања Олеар Гојић